• Wpisów: 75
  • Średnio co: 36 dni
  • Ostatni wpis: 7 lat temu, 19:00
  • Licznik odwiedzin: 25 991 / 2758 dni
 
kuchniaonline
 
To jest deser, ale raczej dla dorosłych niż dla dzieci.

Składniki:
8 jaj,
2 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cukru waniliowego,
3 łyżki mleka,
łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżka oleju i łyżka masła,
4 krążki ananasa z puszki,
3 łyżki rumu lub wódki z dodatkiem 2-3 kropli olejku rumowego,
szczypta soli

1. ananasy z puszki pokroić na drobne kawałki i skropić alkoholem, odstawić.
2. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać mleko i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
3. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę i wymieszać z żółtkami.
4. Na dużej patelni rozgrzać masło z oliwą, wyłożyć masę i usmażyć pod pokrywką najpierw z jednej strony, potem z drugiej.
5. Na połowę grzybka nałożyć nasączone alkoholem ananasy, złożyć omlet i na żaroodpornym półmisku grzać 10 min. w piekarniku o temperaturze 180 stopni.

Smacznego ;)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.