• Wpisów: 78
  • Średnio co: 44 dni
  • Ostatni wpis: 2 lata temu, 00:20
  • Licznik odwiedzin: 32 275 / 3528 dni
 
kuchniaonline
 
Ta pieczeń mimo nazwy jest bardzo polska.


Składniki:
15 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej (ewentualnie drobiowej),
50 dag mielonego mięsa wieprzowego,
cebula,
czerstwa kajzerka,
łyżeczka francuskiej musztardy,
sól i pieprz,
łyżka sosu worcester,
póltorej szklanki bulionu drobiowego z kostki,
2 łyżki mąki,
pól szklanki śmietany

1. Namoczyć kajzerkę, wycisnąć, rozdrobnić widelcem.
2. Wątróbkę pokroić w kostkę. Cebule bardzo drobno posiekać.
3. Wymieszać mięso z wątróbką, musztardą, rozdrobniąną kajzerką, dodać pieprz i sól oraz sos worcester. Dokładnie wyrobić masę.
4. Uformować podłużną pieczeń, piec w piekarniku o temperaturze 180 stopni, polewać w czasie pieczenia bulionem. Pieczenie powinno trwać około godziny.
5. Sos spod pieczeni wymieszać ze śmietaną i bulionem, gotować 10 min. Podać w sosjerce.

Smacznego ;)

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.